fbpx

Botoks, retinol i krema za sunčanje, pomogli su u rješavanju problema nabora na čelu – ali što s vašim vratom?

Iako živimo u periodu kada je skincare popularniji no ikada, rastući problem koji stvara paniku među mlađim ženama je tech-neck. Riječ je o globalnom fenomenu koji je prije svega zahvatio milenijalce i gen Z, a odnosi se na nabore na vratu koje dobivamo od sagibanja glave radi gledanja u pametne telefone. Možda nije samo problem u lošem držanju nad mobitelom ili laptopom, jer nabori mogu postati izraženiji njegujemo li samo kožu lica, a vrat zanemarujemo, što rezultira drugačijom teksturom i manjkom uglađenosti i nježnosti koju vidimo na licu. No prije nego li krenete zvati dermatologa, nudimo vam nekoliko dobrih savjeta kako spriječiti (i „liječiti“) tech-neck.

Kako se riješiti tech-necka?

Ne zaboravite na SPF

Prvo, ali i jednostavno rješenje, bilo bi da SPF nanesete i na vrat. Prije svega jer su sunčeve zrake drugi krivac za prijevremeno stvaranje bora, nakon genetike. Sunčeve zrake slamaju kolagenske veze u koži, a gdje nema kolagena – nema ni čvrstoće!

Pripazite na držanje

Bitno je i razmisliti o držanju tijela. Obratite pozornost na to koliko vremena potrošite pogrbljeni nad mobitelom ili laptopom te kakav štetni utjecaj to ima na vašu kralježnicu i vrat. Kako starenjem opadaju količine kolagena u koži (što kreće već ulaskom u 20-e), tako pozicije u kojima provodite dulje vremena počinju stvarati „otisak“ na koži i postepeno se produbljuju. Naravno, skoro je nemoguće 0/24 držati se kompletno uspravno, no potrudite se aktivno razmišljati o poziciji u kojoj ste te ju popraviti.

Isprobajte vitamin C

Ovaj savjet ide ukorak sa zaštitnim faktorom! Vitamin C je antioksidans koji pomaže neutralizirati štetu koja je nastala na koži, a nanošenjem vitamina C ispod vašeg SPF-a, stvarate barijeru koju će teže probiti sunčeve zrake – što znači da dulje ostajete mlađahni! Isprobajte i piling s vitaminom C u jastučiću od brenda Wish formula.

Retinol – na vrat!

Retinol klinički dokazano poboljšava proizvodnju kolagena u koži, a s redovitim korištenjem može usporiti pojavu linija i nabora. Koža vrata je osjetljivija i nježnija od kože lica, pa ako razmišljate o uvođenju retinola u rutinu, započnite s formulom s malim postotkom retinola, maksimalno 2-3 puta tjedno, polagano povećavajući dozu pri stvaranju tolerancije.

U najgorem slučaju – postoji botoks!

Ako ne uspijete pronaći rezultate u ovim savjetima, preostaje vam isprobati botoks. Botoks je sve popularniji način za rješavanje tvrdoglavih linija i nabora na vratu, tim više što su nova istraživanja pokazala kako može umanjiti i bolove u vratu. Botoks traje 3-4 mjeseca, ovisno o količini elastina u koži, što znači da ćete ga trebati ponavljati za optimalne rezultate. Neupitno djeluje, no nije cjenovno pristupačno. Tko voli, nek’ izvoli!