Zašto ljudi dobivaju akne po tijelu više nego ikada?

Primijetite li povećan broj akni na tijelu – ne očajavajte, nažalost, trenutno je to sasvim normalno

Složit ćemo se – 2020-a je bila godina za pamćenje, a svima će ostati u lošem sjećanju. Prošla godina uvela je u rječnik pojam „maskne“, odnosno akni izazvanih nošenjem maski, s čim smo se po prvi puta susreli. No kako su se pojavile maskne, tako se i generalno povećala pojava akni. Upravo zato, imate li prvi put u životu prištiće na dekolteu ili leđima – nažalost, to je samo još jedna posljedica stresa i ona je sasvim normalna.

Ako niste znali, kontinuirani periodi velike razine stresa izazivaju povećanje hormona kortizola, tzv. stres hormona, koji između ostaloga uzrokuje različite oblike upalnih procesa na našoj koži. Akne na tijelu nastaju iz sličnih razloga kao i one na licu; zbog pretjeranog stvaranja ulja, začepljenih pora, iritacija, genetike, drugih hormona i već spomenutog stresa. Međutim za razliku od lica, akne se pojavljuju češće na područjima na tijelu koja su masna – poput sredine prsa ili gornjih leđa. To je zato što više razine ulja stvaraju savršeno okruženje za rast bakterija na vašem tijelu. Akne na leđima zovu se “folikulitis” i nastaju od pora koje su začepljene s uljem, masti, „mrtvim“ stanicama kože ili drugim nečistoćama, dok se akne tj. češće iritacija kože nastala na određene odjevne komade, teksture tkanina ili znoj zove “dermatitis”. Važno je naglasiti da tjelesne akne i akne ne licu nisu nužno povezane, no mogu se tretirati na sličan način!

Razlozi nastajanja akni na tijelu i savjeti kako ih umanjiti

1) Genetika

Akne svih vrsta najčešće nastaju radi genetike, ako imate masnu kožu ili kožu sklonu aknama – a takve kože zahtijevaju razrađenu rutinu njege kako bi funkcionirale. Također, pokušajte se tuširati s mlakom vodom te koristite sapune i gelove za tuširanje koji vam ne čepe pore na tijelu. Dobra alternativa su i proizvodi sa salicilnom kiselinom, bilo za njegu ili za pranje, jer imaju mogućnost zaustavljanja širenja bakterija i dubinsko čišćenje pora, a piling tijela bi vam trebao prijeći u naviku – zgodan način pilingiranja je i korištenje jastučića za mehanički i kemijski piling u jednome, poput Wish Formula Peeling Pad. Između ostaloga, problem može biti i prehrana. Predlažemo da se obratite dermatologu i nutricionistu ako problem nastaje zbog određenih namirnica koje konzumirate.

2) Loša higijena i prehrambene navike

Nebalansirana prehrana čest je problem koji se odražava na koži, ali je i problem koji možete lako riješiti. Smanjite unos namirnica bogatih šećerom, potrudite se piti više vode i razmotrite smanjeni unos namirnica s laktozom (ako primjećujete određene osjetljivosti na mlijeko, mliječne proizvode i sir). Što se tiče higijene, potrudite se nositi čistu odjeću svaki dan i jednom tjedno oprati plahte (ako ne preferirate toliko često prati plahte, obavezno se potrudite da spavate u čistoj odjeći). Naravno, redovito tuširanje, kao i tuširanje poslije vježbanja je obavezno, a predlažemo i da brijanje zamijenite depilacijom kako biste spriječili urastanje dlačica.

3) Hormoni

Jeste li znali kako stres može uzorkovati disbalans hormona? Na žalost, ponekad ne možemo utjecati na prirodnu fluktuaciju hormona, posebice želite li svoje hormone balansirati prirodnim putem – no činjenica jest kako višak hormona testosterona pridonosi pojačanom lučenju sebuma i samim time pojavi prištića. Ono što možete je pripaziti da održavate kožu čistom te je pravilo njegujete. Uz to, predlažemo konzultacije s dermatologom koji će vas uputiti kod daljnjih specijalista za dodatne pretrage – jer dok ne napravite što možete iznutra kako bi se smirilo upalno stanje tijela, neće sasvim moći izaći na kraj s prištićima.

Ova web stranica koristi kolačiće u svrhu poboljšanja funkcionalnosti stranice. Kolačići skupljaju informacije na anoniman način, ne spremaju nikakve osobne podatke, ne otkrivaju identitet pojedinačnog korisnika. Saznaj više
Prihvati