Sve što trebate znati o vitaminu C u kozmetici

Nekoliko dobrih razloga zašto biste trebali probati ovaj kultni favorit beauty industrije

Zadnjih nekoliko godina vitamin C doživljava procvat u beauty industriji – i to s punim pravom! Naime, osim što je neophodan za sintezu kolagena, snažan je antioksidans i neutralizira štetu učinjenu slobodnim radikalima i UV zračenjem.

Također, vitamin C je neophodan za svježu kožu koja ima onaj obožavani prirodan sjaj i izvrstan je prvi anti-aging za početnike. Iako može iritirati, danas postoji u nekoliko izvedenica koje su stabilnije i slabijeg djelovanja, pa se sve češće može preporučiti za baš svaki tip kože. No ako vas zanima što je zapravo vitamin C, kako ga koristiti, zašto je potencijalno iritativan ili nestabilan… Nastavite čitati!

Što je vitamin C?

Vitamin C je vitamin koji je topiv u vodi, ima antioksidativna svojstva i pomaže s hiperpigmentacijom kože, pomaže smanjiti štetan utjecaj UV zraka, posvjetljuje i jača kožnu barijeru te se može koristiti i za jačanje imuniteta. Također, održava kožu mladolikom obranom od slobodnih radikala i stvaranjem novog kolagena. Važno ga je unositi adekvatno i u prehrani, kroz voće i povrće, dok se u kombinaciji s proizvodima u dnevnoj rutini kože ostvaruju najbolji rezultati.

Kako koristiti ovaj snažni sastojak?

Vitamin C se može koristiti tijekom dana jer štiti kožu od slobodnih radikala, a najbolji način za aplikaciju jest ujutro na čisto lice, nakon čega ide hidratantna krema i obavezna SPF zaštita jer vitamin C reagira na sunčeve zrake. Međutim, želite li biti sigurni i kada vaš SPF prestane djelovati – vitamin C možete koristiti i u večernjoj rutini, kada puni kožu optimalnom dozom vitamina te je štiti sljedećih 24 sata – upravo zato, vitamin C je dovoljno koristiti jednom dnevno, iako dupla doza neće štetiti.

Koji vitamin C koristiti i zašto?

Za razliku od retinola, nije ga potrebno postepeno unositi u rutinu njege, međutim bitno je poznavati s kojim sastojcima se ne smije koristiti te koji oblik vitamina C koristite. Najučinkovitiji vitamin C je L-askorbinska kiselina u postotku preko 10-20%, no ona je ujedno i iritativna za osjetljivu, problematičnu i rozacejičnu kožu. Kao blaža varijanta postoji esteri vitamina C, no oni i imaju slabiji efekt na kožu. Za one najosjetljivije tu je uvijek ekstrakt pasjega trna!

Ako osjetite lagano peckanje kože pri nanošenju, ne paničarite, kompletno je normalno jer pH vrijednost vitamina C je niska te uzrokuju lagani peckajući osjećaj pri nanošenju. Kako biste ga potencijalno izbjegli, koristite lagano kiseli tonik, a zatim vratite pH na „normalno“ uz pomoć hidratantne kreme.

Zašto je vitamin c “nestabilan” sastojak?

Kao što smo već napomenuli, vitamin C je topiv u vodi te se razgrađuje kada je izložen kisiku. Pritom, osjetljiv je i na sunčevu svjetlost, pa ga je teško proizvoditi u optimalnom obliku koji će dugo zadržati svoju djelotvornost. Dobar vitamin C je zato pakiran u neprozirno pakiranje ili tamno staklo, uz najčešće pumpicu ili pipetu. U svakom slučaju, vitamin C je proizvod koji biste trebali potrošiti u 1.-3. Mjeseci želite li biti sasvim sigurni da cijelo vrijeme primate jednako kvalitetnu formulu.Zanima li vas vitamin C istražite novu Pure Vitamin-C liniju brenda Skinmiso, koja sadrži čisti vitamin C i ekstrakt pasjega trna u duplo inkapsuliranoj formuli koja štiti stabilnost i djelotvornost proizvoda do dvije godine! Proizvodi vas čekaju ovdje.

Ova web stranica koristi kolačiće u svrhu poboljšanja funkcionalnosti stranice. Kolačići skupljaju informacije na anoniman način, ne spremaju nikakve osobne podatke, ne otkrivaju identitet pojedinačnog korisnika. Saznaj više
Prihvati