SVE što trebaš znati o kolagenu u kozmetici!

Živimo u periodu opsesije kolagenom. Ovaj hvalevrijedan protein je i dio naše kože – no što nam znači kada ga nanosimo topikalno, oralno ili ga pak injektiramo?

Beauty industrija je svakoga dana u potrazi za svetim gralom mladolikosti – a sve više i svi zaljubljenici u kozmetiku. Isprobali smo „prirodne botokse“, retinoide, matičnu mliječ… a kolagen se čini kao novi IT sastojak koji nudi „mlađahnost u bočici“.

Ovaj sastojak navodno najbolje radi na pomlađivanju kože i zadržavanju tog zanosnog, jedrog izgleda kože. Međutim, postavlja se pitanje je li kolagen doista toliko dobar ili je naprosto popularan? Istražili smo sve opcije uzimanja kolagena – i ovo su naši zaključci.

Što je kolagen?

Kolagen je glavni protein u koži, zaslužan za izgradnju njene strukture; on direktno utječe na elastičnost i tonus kože, čime doprinosi mladolikom izgledu. Između ostaloga, čini jednu trećinu ukupnih proteina u ljudskom tijelu.

Osim kože, gradi i kosti, mišiće, ligamente i tetive, a pronalazimo ga i u krvnim žilama, zubima i rožnici. Smatra se svojevrsnim „ljepilom“ u tijelu – a od tuda potječe i ime. Grčka riječ „kolla“ znači ljepilo!

U tijelu pronalazimo barem 16 tipova kolagena, ali glavna su četiri tipa – tip I, tip II, tipa III i tip IV – dok su za kožu najbitniji tipovi I i III. Stvaranje prirodnog kolagena u koži potičemo vitaminom C, glicinom, prolinom i bakrom, a narušavamo ga unošenjem previše šećera i rafiniranih ugljikohidrata, izlaganjem suncu bez zaštitnog faktora te pušenjem.

Koje su prednosti uzimanja kolagena?

Kolagen održava kožu hidriranom i čvrstom, daje joj volumen i popravlja oštećenja nastala UV zračenjem, a na površini kože stvara zaštitni film koji je štiti od štetnih vanjskih utjecaja. Također, pomaže osnažiti nokte, ublažiti bolove u leđima i prevenirati te tretirati srčane bolesti.

Isplati li se injektirati kolagen u lice?

Iako je prije bilo poprilično riskantno injektirati kolagen, nove formule dermalnih filera više ne stvaraju probleme. Injektiranjem kolagena možemo potaknuti stvaranje novog kolagena, uz dobivanje instant volumena. Idealno je injektirati ga na nazolabijalne bore, ali i na dublje ožiljke od akni duž obraza.

Kako djeluju suplementi kolagena?

Prije svega – vrlo je sigurno – no istraživanja još uvijek nisu 100% potvrdila djelovanje kolagen suplemenata na pomlađivanje. Naime, naše tijelo probavlja ovaj kolagen kao bilo koji drugi, pa je teško dokazati da ostatak kolagena koji nismo izbacili iz tijela mokrenjem – ide direktno u kožu. Međutim, nije niti svaki suplement kolagena isti!Preporučuje se birati kolagen uz elastin, aminokiseline i keratin jer fantastično djeluju zajedno – više nego samostalan kolagen ili onaj s dodatkom metilsulfonilmetan odnosno MSM-a i biotina, koji daju fantastične rezultate i samostalno. Želite li isprobati kuru kolagena s aminokiselinama, hijaluronom i vitaminom C, sugeriramo ROA AMINO COLLAGEN 30 Stick.

Isplati li se ići na tretmane za podizanje razine kolagena?

Odgovor je neupitno DA! Postoji nekoliko tretmana koji mogu uvelike popraviti razinu kolagena u koži poticanjem ubrzanog stvaranja novog kolagena. Na njih se isplati ići i preventivno.

1. Microneedling – već nekoliko tretmana microneedlinga mogu pomoći s vraćanjem volumena koži jer stvaranjem sitnih rupica u koži potičemo kožu na ubrzani oporavak.

2. Ultrazvuk – slanjem topline u dubinu kože možemo potaknuti stvaranje kolagena, no rezultati od jednog tretmana su umjereni i vidljivi kroz nekoliko mjeseci.

3. Radiofrekvencija – poput ultrazvuka, radi na principu zagrijavanja tkiva. Potrebno je i do šest mjeseci odlaska na tretmane kako bi se vidjeli fantastični rezultati, ali zato oni traju i do dvije ili tri godine, uz adekvatnu njegu kože kod kuće.

4. Hladni laser – ne, ovaj laser nije invazivan, već iznimno ugodan i rezultate pokazuje u roku od nekoliko dana. Osim što potiče stvaranje novog kolagena, iznimno smiruje upale i pomaže ublažiti mrljice.

Kako kolagen koristiti kod kuće?

Kolagen je danas dostupan u svim vrstama proizvoda – od čistača do krema za sunčanje, no optimalni oblici su svakako esencije, serumi, ampule i kreme, jer imaju potentnije formule i zadržavaju se na koži (ne ispiremo ih).

Ovisno o kožnoj problematici, možete birati formule s dodatnim sastojcima, poput vitamina C za ujednačenost tena i sjaj kože, mineralne vode za umirivanje kože ili limunske trave za anti-bakterijsko djelovanje.

Ovo su proizvodi s kolagenom koje preporučujemo za različite potrebe kože:

  1. ROA CELLPURE 2500 COLLAGEN AMPOULE – iznimno snažna anti-aging ampula koja daje i instant i dugotrajne rezultate. Fantastična je i za obnovu ožiljaka!
  2. ROA OMEGA 7 REPAIR VITA – COLLAGEN – praktičan kolagenski prah koji možete koristiti za lice, tijelo i kosu. Dovoljno je umiješati ga u vodu ili postojeće proizvode.
  3. ROA OMEGA 7 REPAIR MICRO OIL CAPSULE ESSENCE – uljna anti-aging esencija za obnovu kolagena i plumping izgled, zahvaljujući i bogatstvu vitamina C koji stiže iz pasjeg trna.

ROA OMEGA 7 REPAIR SUN CREAM – krema s visokom zaštitom od sunca SPF50 te kolagenom i vitaminom C za umirivanje i pomlađivanje kože

Ova web stranica koristi kolačiće u svrhu poboljšanja funkcionalnosti stranice. Kolačići skupljaju informacije na anoniman način, ne spremaju nikakve osobne podatke, ne otkrivaju identitet pojedinačnog korisnika. Saznaj više
Prihvati