ŠTO SU MASKNE I KAKO SE BORITI PROTIV NJIH?

Znate li što su maskne?

Kao posljedica pandemije pojavile su se i maskne – tzv. akne nastale radi maske. Iako ovaj fenomen nije ništa novo u svijetu medicine i profesionalnih sportaša, borbu s aknama sada doista vodi većina svijeta.

Iako u „novom normalnom“ živimo već nekoliko mjeseci, ne možemo reći da smo se na to i sasvim naviknuli. Nošenje zaštitnih maski za lice postalo je dio naše svakodnevice, a ono za sobom povlači i neke probleme. Osim što nisu najugodnije moraju li se nositi po nekoliko sati u komadu, kroz njih je nerijetko i teško disati, a zadnji u nizu mana su svakako maskne.

Dosjetljiv termin koji nosi ime upravo prema uzročniku problema, maskama, odnosi se direktno na akne stvorene radi učestalog nošenja maske – i da, one doista postoje! Tip akni koji (najčešće!) nastaje radi nošenja akni su tzv. acne mechanica i čest su problem kod sportaša koji, primjerice, moraju nositi kacige jer nastaju kombinacijom vlage i vrućeg zraka uz mehaničko trenje, baš poput onoga koje se događa i nošenjem maski.

Maske mogu prouzročiti prištiće jer direktno trenje može dovesti do upale što kod nekih koža potencira i stvaranje prištića, ali i jer zadržavaju vlagu i tako potenciraju ubrzani rast mikroorganizama na koži. Upravo zato, maskne ćete najprije vidjeti na rubovima gdje vam maska dodiruje lice, dok će kod nekih biti zahvaćeno i cijelo područje koje pokriva maska. No vjerovali ili ne, maskne su manji problem kojega mogu uzrokovati maske – oni s manje sreće mogu razviti i rozaceju ili perioralni dermatitis.

Kako spriječiti (i liječiti) maskne?

  1. Birajte lagani, nekomedogeni makeup

Ponekad je nemoguće izbjeći nošenje makeupa, no u tom slučaju trebali biste birati što jednostavnije formule, po mogućnosti na mineralnoj bazi, kako one istovremeno daju korektivni i preparativni benefit – osim ujednačavanja tona lica i pokrivanja sitnih nepravilnosti, minerali će umiriti kožu i neće začepiti pore. Makeup se pod maskom ponaša kao u sauni – ovisno o formuli, može se početi topiti, jednako tako i promijeniti izgled ili boju, dok će se ubrzano taložiti i miješati s bakterijama na masnoj i mješovitoj koži s proširenim porama. U borbi protiv pretjeranog lučenja sebuma pomoći će vam Skinmiso Oil Eraser, koji nakon aplikacije na T-zonu kožu ostavlja perfektno mat.

2. Pojednostavite rutinu njege

Svi volimo uživati u aktivnim sastojcima pomoću kojih promijene možemo vidjeti čak i u prvom tjednu korištenja, no bilo bi dobro da ih sada spremite u ormarić. Uz svakodnevno nošenje maske trebate se fokusirati na proizvode koji dubinski hidriraju kožu te pomažu jačati kožnu barijeru. Zapamtimo – onaj trenutak kada kožna barijera popusti, kreću kožni problemi! Upravo zato, na vašoj dnevnoj agendi više se ne bi smio pronaći retinol ili primjerice AHA kiseline koje mogu isušivati i iritirati kožu, jer će prilikom nošenja maski njihovo djelovanje biti pojačano, a samim time i mogućnost stvaranja prištića veća. Fokusirajte se na ovlaživače poput hijaluronske kiseline i glicerina za dubinsku hidrataciju (primjerice, sheet maske su fantastične za obnovu hidratacije, poput Sesamis Bird’s Nest Hydra Mask) te na lipide i ceramide koji pomažu regenerirati kožu.

3. Pažljivo birajte anti-akne proizvode

Maskne nisu tipične akne, pa im tako neće odgovarati ni klasična rutina njege za problematičnu kožu – štoviše, ona bi mogli i pojačati iritaciju. Dermatolozi predlažu borbu uz pomoć jednog aktivnog sastojka. Odaberete li čistač sa salicilnom kiselinom, ne preporučuje se koristiti ga uz spot-tretmane s benzoil peroksidom, čajevcem ili vještičjom lijeskom, a jednako se ne preporučuje koristiti proizvode s cinkom za umirivanje kože i regulaciju sebuma – uz bilo koji od navedenih sastojaka. Fokusirajte se na jedan i dajte si vremena – kako lice stalno ispočetka stavljamo pod masku, maskne se nećete riješiti preko noći. Skinmiso kolekcija „I’m A. Helper“ fokusirana je na umirivanje upala, suzbijanje prištića i održavanje hidratacije, a serum Skinmiso Pore Corset Serum fantastičan je za nošenje tijekom dana ispod maske, posebice ako imate masnu ili mješovitu kožu.

4. Kod maske je bitnija funkcija nego li izgled

Sasvim je razumljivo kako su danas i maske svojevrstan modni dodatak, no uz dobar izgled riskirate i pojavu prištića. Naime, najbolji izbor za održavanje lica čistim su jednokratne kirurške maske jer ih bacate nakon jednog nošenja radi čega izbjegavate mogućnost razvitka bakterija, a pritom su i najlakše za disanje i ne zadržavaju puno vlage. No preferirate li opciju maske od tkanine, birajte stopostotni pamuk ili svilu. Pamuk je fantastičan jer je prirodan materijal i kroz njega koža može disati, dok svila hladi, hipoalergena je i apsorbira manje vlage od pamuka. Najgori odabir je poliester, jer onemogućuje disanje kože i pojačava znojenje, no koju god tkaninu odabrali morate znati da je bitno prati je na dnevnoj bazi – i to hipoalergenim gelom za pranje rublja bez parfema. U tom slučaju, sugeriramo da nabavite barem tri maske od tkanine, kako biste sa sobom uvijek imali dezinficiranu opciju.

Ova web stranica koristi kolačiće u svrhu poboljšanja funkcionalnosti stranice. Kolačići skupljaju informacije na anoniman način, ne spremaju nikakve osobne podatke, ne otkrivaju identitet pojedinačnog korisnika. Saznaj više
Prihvati