ŠTO JE NIACINAMID I ZAŠTO SU SVI LUDI ZA NJIM?

Što je niacinamid i zašto su svi ludi za njim?

Postoji pregršt sastojaka koji spadaju u trendi sastojke današnjice, no rijetko koji je obožavan koliko niacinamid, kojeg nazivaju i junakom svih tipova kože

Zahvaljujući Internetu i pametnim telefonima, živimo u vremenu kada i sami možemo postati stručnjaci u nekom području interesa. Jedan, svakako rastući trend, je raspoznavanje sastojaka u proizvodima za njegu kože. Jest da aplikacije koje izlistavaju sastojke proizvoda i nisu najkorektniji izvor informacija, no barem nam približavaju za što se pojedini sastojak koristi, a onda i njegove benefite za kožu.

Ako ste jedna od onih korisnica kozmetike koja voli istraživati što stavlja na svoju kožu, zasigurno ste barem jednom naletjeli i na niacinamid. Riječ je o sastojku kojega (s punim pravom!) zovu junakom svih tipova kože, jer zadovoljava najrazličitije njene potrebe. Ovaj čudesan vitamin možda djeluje sporo, ali je itekako učinkovit, a pritom uz minimalnu mogućnost iritacije. Vrijeme je da ga bolje upoznate!

Što je niacinamid i koji su njegovi benefiti za kožu?

Niacinamid je oblik vitamina B3, a vitamini iz te skupine su posebnice poznati prema svojoj sposobnosti umirivanja i zacjeljivanja kože. Kada se niacinamid nanosi topički (nanošenje na kožu) ima pregršt benefita, od hidratacije do uklanjanja hiperpigmentacije.

Istraživanja su pokazala kako niacinamid štiti kožu od štetnih vanjskih čimbenika, pomaže koži proizvoditi više kolagena i hijalurona, popravlja razinu hidratacije, jača kožnu barijeru, regulira lučenje sebuma, ublažava izgled proširenih pora „debljanjem“ kože, ujednačava ten, djeluje lagano anti-aging te uklanja hiperpigmentacije. No to nije sve…

Dokazano je i kako smiruje upalne akne, a može se kombinirati i s drugim aktivnicama poput različitih kiselina ili retinola, bez brige da će izazvati iritaciju.

Kako je to uopće moguće? Niacinamid je snažan antioksidans koji pomaže generirati ostale važne sastojke u kožu, a pritom može i „razgovarati“ s različitim stanicama u koži kako bi one bile bolje, aktivnije i naprosto zdravije.

Treba li nam niacinamid u rutini njege?

Naše tijelo ne može prirodno proizvesti ovaj vitamin, ali donekle ga možemo dobiti putem prehrane. Niacin pronalazimo u ribi, mesu, grahoricama i žitaricama, a kada ga pojedemo pretvara se u niacinamid i već tada može imati benefit na izgled kože, no nipošto u mjeri u kojoj ima uzima li se topikalno.

Svaki tip kože može imati koristi od niacinamida (pa čak i kože trudnica i dojilja!), no ovisno u kakvoj formuli se nalazi. Primjerice, idealan je za problematičnu i masnu kožu u obliku laganog, vodenog seruma dok je za suhu kožu odličan kao krema bogata emolijensima. Kažu kako je već oko 4% niacinamida dovoljno u formuli kako bi djelovalo, a većinom se ne koristi postotak veći od 10.

Jedino što možemo zaključiti jest kako je niacinamid divan sastojak za sve žene koje žive užurbanim stilom života, posebice žive li u gradu, gdje je potrebna dupla zaštitna kožne barijere radi višeg stupnja zagađenja zraka.

Spremni ste isprobati blagodati niacinamida? Sugeriramo vam sljedeće proizvode:

1. Za anti-aging normalne do suhe kože – Sesamis Crystal Cubic Cream

2. Za hidrataciju i jačanje kožne barijere za sve tipove kože – Sesamis N Nature Multi Essence

3. Protiv prištića, hiperpigmentacije i mitesera – Skinmiso I’m A.Helper Spot

4. Protiv prištića, za laganu eksfolijaciju i njegu kože – Skinmiso Pore Zero Night Cream

Ova web stranica koristi kolačiće u svrhu poboljšanja funkcionalnosti stranice. Kolačići skupljaju informacije na anoniman način, ne spremaju nikakve osobne podatke, ne otkrivaju identitet pojedinačnog korisnika. Saznaj više
Prihvati