Skincare rutina za početnike: Sve što trebate znati!

S veseljem zaključujemo kako je po popularnosti skincare postao novi makeup – upravo zato, vrijeme je za naučiti osnove

Skincare tržište je “eksplodiralo” u popularnosti zadnjih nekoliko godina pa sve više ljudi, različitih dobnih skupina, traži i interesira se u njegu i svoj tip kože. No kako je potražnja rasla – rasla je i proizvodnja, pa tako nerijetko imamo nekoliko novih skincare proizvoda na tržištu svakoga tjedna. To može biti zbunjujuće i za skincare entuzijaste, a vjerujemo da početnike i znatiželjnike može i odbiti.

Skincare bi vas trebao relaksirati poput odlaska na meditaciju, pa ne dopustite da se oko njega previše stresirate. Iako svi imamo drugačiju kožu – drugačije problematike, tipove kože, ciljeve i slično, važno je pronaći skincare rutinu koja odgovara upravo vama, a to ćete bez puno muke učiniti uz našu listu.

Otkud početi?

Kvalitetna skincare rutina ima osnovu koja se kasnije nadograđuje. To znači kako morate znati odrediti svoj tip kože, a onda i njegovu problematiku. Za kraj, preostaje odrediti koje probleme želite targetirati – i onda krećemo u shopping!

Obavezni proizvodi/koraci:

  1. Čišćenje lica

Čišćenje lica se preporučuje jednom do dvaput dnevno. Jutarnje čišćenje se može odraditi nježnim čistačem ili samo vodom, ovisno o tome koliko se oznojite ili zamastite tijekom noći, dok je večernje obavezno za svaki tip kože jer uklanja ne samo ostatke šminke ili zaštitnog faktora, već i mrtve stanice kože, polutante, sebum, znoj i ostale nečistoće akumulirane tijekom dana. Idealan čistač može biti uljni, mliječni, pjenasti ili gel – a osim po tipu kože birate ga i prema željenoj teksturi. Svakako preporučujemo da izbjegavate parfem i denaturirani alkohol ako ste osjetljivi, a sveukupno da birate čistač i s njegujućim sastojcima poput ceramida, glicerina, niacinamida, hijalurona, kolagena… Poput ROA Omega 7 Bubble Foam Cleanser.

2. Njegujuća krema

Bitno je zapamtiti sljedeće: neovisno koji tip ili problematiku kože imati, morate imati kremu za lice! Tipično se predlaže koristiti kremu koja sadrži kvalitetne sastojke za obnavljanje kožne barijere, hidrataciju, održavanje kože sjajnom i mekom, iako možete odabrati i primjerice tretmansku kremu koja rješava problem prištića, hiperpigmentacije ili slično.

Neki od sastojaka koje volimo i zašto:

– Hijaluronsku kiselinu, koja pomaže s vraćanjem i zadržavanjem vode u koži

– Ceramide, koji služe za jačanje kožne barijere i održavanje zdrave kože

– Vitamin C, koji služi za posvjetljenje kože i pruža antioksidanse kožnoj barijeri

– Niacinamid, koji služi za jačanje kožne barijere, hidrataciju i ujednačavanje tena

– Glicerin, koji je bazičan ovlaživač i godi baš svakom tipu kože

– Cicu ili tigrovu travu, koja služi za zacjeljivanje oštećenja, jačanje kožne barijere, umirivanje upala te za sveukupno zdravlje kože

Naravno, lista je doista dugačka i postoje ih još pregršt! No sada se osvrnimo i na kratke preporuke tipa kreme za pojedinu kožu. Važno je odabrati kremu prema tipu vaše kože jer:

– Masna koža ne podnosi teške teksture i previše ulja, a uživa u emulzijama (tzv. tekućem obliku kreme) i gel kremama koje osvježavaju i ne čepe pore

-Normalna ili mješovita koža, trebala bi potražiti klasičnu njegujuću kremu teksture kreme ili gela, ovisno o sklonosti čepljenja pore

-Suha koža treba teže kreme koje imaju bogatiju teksturu (mogu biti čak i maslaci!) te su obogaćene njegujućim uljima

Kod traženja kreme, osim tipa kože važno je paziti na VAŠE osjetljivosti i problematike kože te posavjetovati se s dermatologom ako ima kakvih nejasnoća.

3. SPF zaštita

Zaštita od sunca predstavlja prvu liniju obrane kože od starenja i štetnih učinaka sunčevih zraka. Zato je izrazito važno potražiti kremu koja sadrži SPF od minimalno 30 te je nanositi svako jutro, bez iznimki poput „samo ću skoknuti do dućana“. Kada dođe do vrste SPF kreme, postoje one na mineralnoj i kemijskoj bazi, a djeluju slično; mineralne kreme štite od probijanja sunčevih zraka kroz vašu kožnu barijeru te ih djelomično apsorbiraju, dok one na kemijskoj bazi štite vašu kožu upijanjem UV zraka. Mineralni zaštitni faktori se najčešće preporučuju za djecu i za osjetljivu kožu, dok su kemijski najrasprostranjeniji. Danas je tržište i sve bogatije tehnološki naprednim organskim filterima koji kožu štite bez komedogenog učinka. Odličan primjer toga je i ROA Omega 7 Repair Sun Cream!

4. Dodatni koraci

Ovisno o vašem tipu kože i njenim problemima, možete razmisliti u uvođenju:

– Tonika, koji se nanosi nakon čišćenja kože i prije seruma ili njegujuće kreme te donosi još nutrijenata vašoj koži dok istovremeno dublje čisti, poboljšava apsorpciju krema i vode, smanjuje iritacije i pomaže s oštećenjima sunca

– Seruma ili esencija, koncentriranih formula koje pomažu širokom spektru problema – od mrlja do bora i finih linija

– Okoloočne kreme i balzama za usne, jer su ova područja na licu najviše osjetljiva

Ova web stranica koristi kolačiće u svrhu poboljšanja funkcionalnosti stranice. Kolačići skupljaju informacije na anoniman način, ne spremaju nikakve osobne podatke, ne otkrivaju identitet pojedinačnog korisnika. Saznaj više
Prihvati