Serum ili krema: što je bolja hidratacija?

Svi kažu kako je krema za lice neophodan dio rutine njege – no onda nam se za bilo kakav problem predlažem serum. Koji što radi – i koji je doista bitan kod hidratacije?

Čistači, esencije, tonici, maske, kreme… Uz toliko proizvoda na tržištu, lako je pogubiti se i kupiti sve – ili ništa! Ubacimo li u priču tipove kože i promijene sezona, odabir proizvoda za osnovnu rutinu njege postaje još konfuzniji. Što naša koža DOISTA treba? Većina ljudi kupuje i troši u krug različite tipove seruma i krema, no trebamo li ih koristiti skupa za optimalan rezultat? Koja je uopće razlika između njih?

Odgovor na ova pitanja, ali i sva druga koja bi vas mogla zanimati – donosimo u nastavku!

Što je serum?

Serumi su proizvodi lagane teksture koji su bogati aktivnicama. Najčešće su više tekući, neosjetni na koži i vrlo brzo se upijaju, ostavljajući skoro nikakav sloj na koži. Iako ih zamišljamo kao vodenaste tekućine, serumi nisu striktno definirani pa mogu biti i fluidi, emulzije, gelovi ili ulja.

Koristimo ih za pregršt kožnih problema, baš radi njihovih potentnih formula koje nude specifična rješenja poput anti-aginga ili akni, a radi toga su najčešće i skuplji od većine proizvoda. Međutim, mogu se koristiti ujutro ili navečer i potrebno je vrlo malo proizvoda kako bi se pokrila cijela površina lica.

Što je krema?

Kreme su proizvodi gušće teksture čija funkcija je stvoriti zaštitni sloj na površini kože, koji zaključava hidrataciju u koži i daje joj mekoću. Uz to, pospješuju zadržavanje aktivnih sastojaka u koži, jačaju kožnu barijeru i nadalje je grade te čine otpornijom na otpuštanje vode.

I kreme mogu sadržavati ulja i aktivne tvari, mogu biti teksture balzama, maslaca, kreme, pjenice, gela ili fluida, no najčešće nemaju efikasnu formulu koliko esencije ili serumi – prije svega jer je njihova osnovna funkcija drugačija.

Glave razlike seruma i krema

Serumi najčešće imaju manju molekulu od krema, što znači da mogu dublje penetrirati u kožu pa samim time i riješiti pojedine probleme, dok su kreme radi većih molekula prikladne za održavanje površine kože. U stvari zaključak je jednostavan – i serumi i kreme mogu biti potrebni u rutini, iako je krema bitnija.

Naime, serumi (posebice emulzije i fluidi) masnim kožama mogu biti i adekvatna zamjena za kremu za lice, dok će primjerice suha i mješovita koža trebati više, aktivnije, gušće. Upravo zato serume birajte ako imate problem koji se pojavljuju i uz uzastopno korištenje kreme za lice – koja je baza kvalitetne rutine njege.

Ponekad hidratantna krema nije dovoljna za održati poželjnu razinu vlage radi vanjskih faktora koji svojevrsno oslabljuju njeno djelovanje – u tom slučaju potreban vam je serum koji će pojačati djelovanje kreme, dok će ona njemu stvoriti zaštitnu barijeru na površini i tako mu omogućiti optimalnu penetraciju. S druge strane, koristite li kremu za lice i ne primjećujete li niti jedan problem koji biste trebali adresirati – vašoj koži možda više od toga u ovom trenu nije ni potrebno!

Ipak, pozivamo vas da svoju kremu kombinirate sa serumom kako biste odoljeli vrućinama, vlazi i UV zračenju tijekom nadolazećih ljetnih dana. Ovo su najbolje kombinacije za svaki tip kože:

  1. Normalna kožaROA OMEGA 7 REPAIR RECHARGE TREATMENT SKIN, serum za elastičnost i hidrataciju kože uz ROA OMEGA 7 SLIME REPAIR CREAM, kremu za hidrataciju i obnovu kože.
  2. Mješovita kožaSesamis W Natural Lotion, losion/serum za hidrataciju i zdravlje kožne barijere uz Sesamis N Nature Multi Cream, hidratantnu kremu s anti-aging učinkom
  3. Masna kožaSkinmiso Pore Corset Serum, visoko koncentrirani serum za suženje pora i balans lučenja sebuma uz Skinmiso Pore Zero Night Cream, noćnu kremu za anti-aging i balans lučenja sebuma
  4. Suha kožaSesamis Cell Active Repairing Essence, vrlo koncentrirana esencija/serum s anti-aging sastojcima uz Sesamis Crystal Cubic Cream, kremu za sjaj i ujednačenost tena
Ova web stranica koristi kolačiće u svrhu poboljšanja funkcionalnosti stranice. Kolačići skupljaju informacije na anoniman način, ne spremaju nikakve osobne podatke, ne otkrivaju identitet pojedinačnog korisnika. Saznaj više
Prihvati