Razbijamo 5 mitova o sunčanju u solariju!

Solarij pomaže s aknama? Ne baš!

Solariji se mogu činiti kao dobra ideja za one koji teško dobivaju preplanulu put ili vole imati ljetni ten kroz cijelu godinu – no oni i nisu baš dobra ideja. Možda ste čuli kako vam solarij izbjeljuje zube, liječi akne ili daje vitamin D, no ništa od tih činjenica nije znanstveno podržano – a čak i da jest – rizik od razvoja raka kože je u ovom slučaju puno veći i time značajniji od bilo kakvih benefita koje solarij potencijalno pruža.

Upravo zato, na jedno mjesto smo okupili najpoznatije mitove vezane uz solarij – i jednom zauvijek razriješili nedoumice

1. Solarij daje vitamin D

Možda ste čuli kako nedostatak vitamina D možete nadoknaditi u solariju, no to je daleko od istine. Istraživanja pokazuju kako su količine vitamina D koje dobivate uz solarij skoro pa nezamjetne. Međutim, jedan od načina na koji možete povećati količinu vitamina D jest suplementi ili unošenjem namirnica poput masne ribe, crvenog mesa i jaja u vašu prehranu. Također, dovoljno je provesti nekoliko minuta na suncu bez zaštitnog faktora kako biste skupili dovoljnu dnevnu količinu vitamina D – točnije, u onome trenu kada zaboravite obnoviti zaštitni faktor, vjerojatno ste već skupili dovoljno ovog vitamina!

2. Solariji izbjeljuju zube ako se smiješite u njima

Još jedan poznati mit je kako solariji zbog snažnih UV zraka mogu izbijeliti zube. Nažalost, solarij na nijedan način ne može utjecati na boju vaših zuba. UV zrake se koriste u kombinaciji s proizvodom za izbjeljivanje zuba kod profesionalaca, što znači da UV zrake samo potenciraju djelovanje proizvoda – a bez njega, nemaju efekt.

3. Solariji su manje štetni od sunca

Zapravo, odlaskom u solarij dobivate 12 puta godišnje doze UVA zraka – onih zraka koje su zaslužne za ubrzano starenje kože. Nadalje, uspoređuje se kako 10 minuta u solariju odgovara 10 minuta na najjačem ljetnom suncu te samo jedan tretman u solariju povećava rizik razvoja raka kože (melanoma za 20%, rak pločastih stanica za 67%, karcinom bazalnih stanica za 29%). Tako da ne – iako je sunce opasno i trebamo se od njega zaštititi, solarij je i dalje znatno opasniji! Kako biste popravili oštećenja nastala UV zrakama, preporučujemo proizvod koji sadrži kolagen i vitamin C, poput ROA Omega 7 Repair Micro Oil Essence, bogatu anti-aging uljnu esenciju s inkapsuliranim česticama kolagena.

4. Lagano tamnjenje u solariju je sigurno

Ne postoji vrsta sigurnog tamnjenja u solariju. Lagano, jače, srednje – pa i duže ili kraće- svi oblici su jednako štetni. Također, kada potamnite u solariju, ne znači da ste stvoriti dovoljnu zaštitu od sunca, već vam je SPF i dalje prijeko potreban. Želite li dobar SPF koji neće začepiti pore, a ima vrlo visoku zaštitu? Predlažemo ROA Omega 7 Repair Sun Cream!

5. Solariji pomažu s aknama

Istina je da preplanula put izgleda zdravije i kada je imate, mrljice i akne su manje vidljive, no solarij (kao ni sunce) ne može pomoći očistiti kožu od akni. Naime, ne postoji dokaz da UV zrake pomažu s aknama i ožiljcima od akni, štoviše pokazuje kako mogu potaknuti inflamaciju, te tako pogoršati stanje kože. Uz to, sunčanjem u solariju s aktivnim aknama riskirate ne samo pojačanu post-upalnu hiperpigmentaciju, nego i razvoj suhe, iritirane i čak izgorjele kože. Za borbu protiv akni radije izaberite adekvatan skincare i sunce izbjegavajte koliko možete; izvrstan odabir su Skinmiso proizvodi iz I’m A.Helper linije jer istovremeno oporavljaju oštećenu kožnu barijeru, hidriraju, smiruju upale i umanjuju stvaranje prištića!

Ova web stranica koristi kolačiće u svrhu poboljšanja funkcionalnosti stranice. Kolačići skupljaju informacije na anoniman način, ne spremaju nikakve osobne podatke, ne otkrivaju identitet pojedinačnog korisnika. Saznaj više
Prihvati